Tyrkisk peber, eller Salmiakpepparkarameller

Jag tycker det är synd att det inte finns någon svarsfunktion till kommentarerna. När ni kommenterar vill jag gärna svara på dem. Men jag har inte hittat någon sådan förutom att själv gå och skirva en kommentar i bloggen. Om någon annan klurat ut detta får ni gärna dela med er.

Förövrigt kan jag upplysa er om att jag öppnade Turkisk Pepparpaketet idag. Det berodde mer på att jag var sugen på godis än att jag har hemlängtan. Det har jag inte så mycket, men det betyder inte att jag inte hade velat vara i Helsingborg i helgen som varit. Helsingborgsfestivalen hade ju faktiskt bra artister i år.

Jag kan också upplysa er om att jag sitter och mumsar på bland annat ammoniumklorid (salmiak). Ska nog undvika att läsa ingredienserna i fortsättningen. Annars gav den oss det fantastiska namnet Salmiakpepparkarameller.

"MARIA!!, Du får tjugo spänn om du går och köper en påse Salmiakpepparkarameller till mig!"

Misslyckad kvällsmat

Igår misslyckades jag totalt med kvällsmaten. Vi skulle äta potatisgratäng och köttbullar. Men potatisgratången blev aldrig klar. Efter ca femtio minuter kollade jag till potatisgratängen, då bubblade det inte ens i den. Då kom jag på att det nog skulle vara varmare ugn, kanske 225grader eller så. Men femtiominuter efter det var den fortfarande inte klar. Nästa gång ska jag göra som Sara tipsade och koka potatisen först. Och Lucas gillar inte rå eller halvrå lök så han föreslog att jag skulle svetta den i ugnen först. Jag svarade att han kan ju göra det nästa gång så det inte blev så dåligt. Men då påminde han mig att det var jag som sagt att jag skulle ta hand om maten igår. Så går det.

Idag var jag i skolan igen. Det var inte helt kul. Dessutom har jag upptäckt att det enda jag och min kompis har gemensamt är att vi båda bor i Newtown. Där slutar alla likheter. Men annars är det fint. Skola är kul. Någon dag snart ska jag organisera mig ännu mer och göra upp en översikt av alla inlämningar och prov jag måste göra. Engagerat. Jag har tillochmed "plastat in" ett tjock häfte (Lecture notes in Marketing) för att det inte ska falla isönder.

På tal om skola så ska jag även läsa en svensk kurs i höst. Att skriva och berätta för barn heter den och ges av Kristianstad högskola. Det blir nog bra. Senare i veckan ska jag ta tag i nästa termin och lämna in ansökningen till universitetet.

Bilder

Idag är det lördag och jag har precis läst de sista 100 sidorna i Harry Potterboken igen. All is well.

Sen har jag kommit på att Harry Potter logon som jag funderar på att tatuera på foten är filmlogon. Hur coolt är det på en skala? Jag vet, urtöntigt. Men boklogon är ju inte lika snygg alls. Det löser sig nog.

Senare:

Jag tog lite kort på lägenheten som jag tänkte kunde vara kul att titta på.


Vuxenpoängimage3


Idag har jag varit väldigt vuxen och väldigt svensk på samma gång. Jag lyckades få med mig Lucas till IKEA där jag köpte en byrå som heter Aspelund, Jag köpte även diverse andra prylar inklusive två burkar lingonsylt och lite marabou. Gott i magen. Sen åkte vi hem och nästan helt själv satte jag ihop min byrå som nu också har blivit TV-bord. Fint tycker vi allihopa. Vi fick hjälp av Lucas kusin Meggie som kom hit på besök. Nu nar vi nyss sett klart Predator med Arnold Schwarzenegger. Den var väl rätt kul men inte så bra.

Lucas jobbar förtfarande på Harry Potterboken och läser högt för mig ibland. Pappa du (och ni andra som läser) kan väl säga till när du läst klart boken så kan jag berätta vad jag tyckte.

Pengar, skola och brandalarm

Idag fick jag tillbaka en massa pengar från ato (Australian Taxation Office). Och nu menar jag en massa pengar. Jag fick $4400. Enligt www.xe.com är det 26 000kr. Inte illa pinkat det. Det är fint när folk drar för mycket skatt. För dessa pengar ska jag köpa mig en dator. Jag funderar på en fin Delldator. Men kankse något annat om jag hittar. Problemet är ju att vad jag än köper så är det omodernt imorgon.

Jag tror att onsdagar kommer att bli min favoritdag i skolan. På morgonen har vi Minas som redan har hunnit bli min favoritlärare och på eftermiddagen Leonor som också var väldigt vettig. Hon lär ut Schedule Advertisment och det handlar om att planera vad slags advertisment man ska använda när osv. Låter hur kul som helst.

Nu gick brandalarmet igång igen så ska bara kolla så det inte brinner. Det gick igång i förrgår natt också. Men nu är det någon som har lärt sig hur man stänger av det, så brandkåren behöver inte komma längre. Vi har en högtalare (Första förslaget: ljudmaskin (eller vad man nu vill kalla det) ) precis utanför vårt fönster så när man ligger där och sover är det ljudet det sista man vill höra. Det brann inte.

Nu lät det där jag sade om Schedule Advertisment lite flummigt. Jag kan ju förklara närmre när jag har bättre koll. Idag har jag förövrigt varit väldigt organiserad och köpt pärmar som jag också delat upp per ämne. Sen river jag ut bladen från mitt skrivblock och sorterar in. Smidigt va? Så håller man isär alla ämnen men behöver bara ett block. Och så kan man lägga in alla papper man får från läraren och allt. Och jag också köpt kurslitteratiur för mycket pengar. Dessutom måste jag köpa minst en till för lika mycket. Nu ska jag koka tevatten och dricka mintté.

Svensk afton

Ikväll åt vi potaismos och köttbullar och brunsås. Det var gott även utan lingonsylt.

Att gå i skolan är rätt kul. Men jag hade glömt att man alltid hamnar med några airheads. Det finns två tjejer som verkar ha absolut sågspån mellan öronen. Men de är nog smartare än de utger sig för att vara. Jag kan glädja alla som inte trodde att jag skulle skaffa några kompisar med att jag redan fått två telefonnummer.

Strömavbrott

Imorgon ska jag gå i skolan för första gången på två år. Spännande eller hur. Jag tror att det blir schysst. Jag har faktiskt saknat att gå i skolan. Jag har till och med sagt till mina systrar både en och två gånger att jag också vill ha läxor. Tänk att vara tvungen att läsa x antal sidor till imorgon. Schysst läge. Jag vet förstås att jag kommer att tröttna på läxor rätt snart, men jag tror ändå att jag kommer att uppskatta skolan mer nu än vad jag gjorde i gymnasiet.

Jag har upptäckt att jag numera kan skriva helt utan att kolla på tagenterna. Jag gillar sådana förändringar som smyger på en. Som att förstå danska. Plötsligt sitter man där vid lunchen och fattar.

Idag hade vi strömavbrott här i Sydney. Jag tror inte det var hela Sydney men iallafall hela mitt kvarter och lite till. Halv fem klickar datorn och och skärmen till och slocknar. Kul tänker jag. Min första tanke var faktiskt att nu dog eluttaget som drar hela anläggningen. Men sen kollade jag vattenkokaren (Ett väldigt smidigt trick, man sätter igång den fast man vt att den inte funkar, sen när strömmen kommer på igen så börjar det bubbla fint i köket.) och den funkade inte. Och halv fem är det inte långt till det blir mörkt. Så jag sitter ensam hemma och tänker jag måste köpa stearinljus så jag får lite ljus. Jag knallar ner till affären, går in och allt är nersläckt. Jaha, tänker jag, inte det heller. Jag trodde att mataffären skulle ha en egen generator men det hade de inte. Så jag gick till den lilla butiken på hörnet. De hade tända ljus där och två extra som jag fick köpa. En halvtimme senare hör jag något konstigt ifrån köket, jag tänker att det där var ett väldigt lågt flygande flygplan men kommer snart på att det är strömmen!!

Och det är inte alls så konstigt med strömavbrott. Förra omgången jag var här hade vi strömavbrott minst två gånger. I Sverige har jag inte haft strömavbrott på tre, fyra år eller så. Jag kommer ihåg ett i den nya lägenheten på gasverksgatan. När det händer här tror de beror på att någon tönt råkar dra ner en elledning från sitt hus och så slår det ut ett helt område. De har ju inte nedgrävda elledningar här. Rätt ofta ser man reklamskyltar och liknande som uppmanar oss att se upp för ledningarna.

Nu ska jag krypa ner under täcket och läsa Paulo Coelhos Zahiren.

Efter Harry

Jag var klar 22:30. Den var fin boken. Fast jag råder alla som inte gillar töntiga slut att skippa epilogen.

Jag fick skjuts in till stan av Lucas som skulle till jobbet. Sen stod jag i kö i en timme ungefär. Hade varit smidigare att inte förboka den för då hade jag fått den snabbare. Men men. Sen höll de på med tågspåren så jag fick vänta ett tag på tåget. Men man kan ju läsa medan man väntar. Nu har Lucas börjat läsa så som en vecka eller två kan jag prata öppet om den. Fint.

Jag måste erkänna att jag fick tårar i ögonen vid ett flertal ställen. Om ett tag skriver jag mer utförligt vad jag tyckte, men vill inte förstöra för någon som inte läst klart än.

Harry Potter and the Deathly Hallows

Imorgon kommer den nya harry potter boken ut. Schysst läge. Jag tänker stänga in mig och läsa hela dagen. Inte för att det är så stor skillnad mot de senaste dagarna. Lucas har varit ledig så vi har suttit hemma och han har jobbat på datorn och jag har läst i mina böcker. Igår var jag rätt bakis så jag låg mest i sängen. Jag har försökt övertala honom att köra mig till Ikea så jag kan köpa en byrå men jag har inte lyckats än. Vi åker nog nästa fredag istället. Jag tog med mig för många prylar. Jag hade glömt att jag lämnat en massa saker här.

Jag önskar det vore imorgon idag. Men snart är den här. Dagen vi väntat på i sex år. Den sjunde harry potter boken och slutet på sagan vi fastnade för för så många år sen. Jag önskar jag hade något planerat för ikväll så jag kunde ha något att distrahera mig. Lucas jobbar tyvärr.

Jag tror att jag kommer att läsa klart den till söndag 1400. Så fram till dess kommer jag att försöka hålla mina ögon stängda för spoilers. Inte så kul alls att veta vad som händer. Det blir fint.

Angående saken att harrys scar skulle vara en horcrux - jag har läst om böckerna och det känns inte helt otroligt att det är så. Jag hoppas att det inte är så, men det skulle förklara en hel del. Att Voldemort och Harry båda var i Nagini kvällen hon attackerade Mr Weasley t. ex. Nej, förlåt. Jag ska sluta prata om harry potter.

Roasted lamb with spuds and gravy

Jag skickade in skattedeklarationen. Sen kom jag på att jag gjort ett fel. Förhoppningsvis kommer skatteverket (ato) på det själva. Jag gillar inte alls att behöva fixa den själv. Mycket lättare svenskt vis. Mitt problem var att jag skulle räkna ut hur mycket jag skulle betala för deras sjuvårdsskydd - Som jag inte ens var täckt av förra året. Bah. Men det är jag nu. Nu kan jag bli sjuk och gå till doktorn om jag vill.

Idag kommer två av Lucas kusiner här och vi ska bjuda på lamm och potatis. Det blir nog mums. Äntligen får jag användning av min vinkaraff jag fick i julklapp av Lucas mamma. På tal om henne skickade jag nyss iväg ett paket med glasskålen jag köpte till henne i Sverige. Den höll hela vägen i handbagaget (fast omslagspappret var helt mosat så jag var tvungen att packa om), hoppas nu bara att Australia Post är lika snälla mot den.

Förövrigt var det så att jag inte började förrän på måndag. Ledig Ledig Ledig.

Taronga zoo

Här är jag och låtsas vara nära koalan som ni kan skymta i bakgrundenDetta kortet togs i mars i år när jag och Lucas var på Taronga Zoo och tittade på djur. Lucas har en konstig förkärlek för att ta kort på mig där jag låtsas vara nära djuren. Han brukar be mig gå riktigt nära och låtsas klappa djuren i luften så det kanske ska se ut som om jag klappar dem på riktigt. Här är jag och en koala som ni ser inte är särskilt nära alls.

Jag var mer intresserad av tigrarna men de låg och gömde sig så dem såg jag inte alls.

Skattedeklaration

Idag har jag gått till min nya skola och skulle registrera mig. Det gick inte helt lysande. Läraren hade inte rätt blankett att fylla i och sade till mig att komma igen imorgon. Problemet är nu att jag glömt var jag skulle gå och dessutom när jag skulle dit. Jag åker dit klockan nio och kollar läget. Men jag tror att de riktiga lektionerna inte börjar förrän på måndag så jag har fixat en ledig vecka till.

Så nu i eftermiddag har jag försökt fixa min skattedeklaration. De har inte sådan smidig lösning där skatteverket skickar ut färdigifylld information som man ska kolla och ändra. Man måste fylla i allting själv. Men som tur kan man göra det på internet. Men jag vet väl inte hur mycket ränta jag fått under året, och inte hur mycket skatt jag betalat på den heller. Dessutom känns det lite oroligt med min danska inkomst - måste man deklarera en?

Gott med pasta

Snart ska jag laga färsk fylld pasta med krämig svampsås. Det har jag varit sugen på i flera dagar. Imorgon börjar jag skolan. Ska bli spännande. Vi får se hur det blir.

Idag har jag mest varit hemma och läst klart Harry Potter boken. Och legat under täcket. Jag skämtar inte alls när jag säger att det är rätt kallt här. Ute är inte så farligt - men det är lika kallt här inne. Fastän vi köpt ett element.

Att handla mat i Australien är fint. Man hittar nästan alltid vad man är ute efter. Idag såg jag saltad kapris i burk i grönsaksaffären. Hur ofta har ni sett det i Sverige? Dessutom hittar man lätt japansk majonäs, ketjap manis och andra "exotiska" saker.
Sen finns det ju massa annat som de inte har. Men man lär sig att leva med det. Oftast. Filmjölk är ju något man saknar ibland. Och svenskt Smör. Det hade varit fint med smör i pankakorna jag gjorde imorse. Någon dag ska jag pallra mig till den danska butiken jag har hört ska finnas här i närheten. Där ska de tydligen ha hemgjord remouladesås och andra läckerheter. Det finns en skandinavisk restaurang inte långt härifrån men jag har kollat menyn och den var inte särskilt spännande.


Nu blev jag lite hungrig.

Bon, en fin tidning

Nu har jag beställt prenumeration på Bon. Så nu är den julklappsidén körd.

En annan god nyhet är att jag kommit på att jag kan sätta igång svenskt tagentbord med några få knapptryckningar. Det gillar jag.

Jag har kommit in på tre internetbaserade kurser på olika svenska universitet. De heter Litteratur och Existentiella frågor, Att skriva och berätta för barn och Att skriva för webbaserade medier (tror jag). Jag funderar nog mest på att saga ja till Att skriva och Berätta för barn. Men jag vet inte. Vi får se. Jag är mycket sugen på att läsa litteraturkursen. Men den är på 15 poäng och halvfart. Det kanske är lite för ambitöst av mig. Särskilt som att litteraturlistan var mycket lång. Men det är ju så det är på litteraturkurser. Litteraturlistan för den kurs jag läste var på 16 sidor. Och jag skämtar inte alls.

Lästips från de 16 sidorna
  • Flaubet, Gustave, Madame Bovary
  • Gilman, Charlotte Perkins, "Den gula tapeten"
  • Euripides, Medea
  • Allt av Charles Baudelaire, Gunnar Ekelöf och Walt Whitman

Min förmiddag

image1
Här var jag på bio idag! Och de har en orgel som de spelar på ibland.
Särskilt när de visar stumfilm på äkta filmnördsvis.


Idag såg jag den nya Harry Potter filmen. Den var inte helt lysande. Och Ginny är inte alls särskilt attraktiv. Kunde de inte hittat en snyggare flickvän till Harry? Lucas jobbar idag och eftersom hans bio tydligen är den bästa i stan brukar jag se på bio där, fast den ligger långt bort. Men idag fick jag bilskjuts! Filmen började dock inte förrän ca två timmar efter Lucas börjat. Så jag knallade runt i Mosman och Balmoral och gick faktiskt ända ner till vattnet och tog en titt. Sen var jag tvungen att gå upp för en massa trappor. Sen åt jag en andra frukost på ett kafe. Det var en fin förmiddag. Men jag känner att jag fortfarande är lite trött efter flygresan. Kan säga att jag var nästan nära att somna där i biostolen. Fast det säger väl mer om filmen än om mig. Den var väl inte helt kass. Vissa saker var ju rätt bra. Fast det ska jag ju inte skriva om här ifall någon läser som inte sett den än. Jag gillade att Bellatrix inte hade vita tänder.

Annars är det rätt kallt här. På morgonen iallafall. Fast igår kom jag på den brilljanta idén att värma handduken på elementet medan jag duschade.

Lucas har som vissa av er vet ett väldigt bra ljudsystem. Det är så bra att när jag lyssnade på Kents Livrädd med stil kunde jag höra inspelningsmissar.

Framme på Alice Street

Nu är jag framme i Australien och har inte längre å,ä och ö på datorn. Mycket irriterande, men jag vänjer mig nog snart. Dessutom ska jag köpa mig en egen dator där jag kan ha svensk layout hur mycket jag vill. Flygresan var rätt okej fast bytet i Bangkok gick inte helt smidigt eftersom snubben p[ kastrup av någon anledning inte kunde checka in bagaget hela vägen. Jag har en känsla att han hade kunnat om han velat. Vilket fall som var jag tvungen att knalla runt p[ kastrup i kanske en timme innan jag hittade var jag kunde lämna väskorna. Men det var rätt bra för väntan gjorde att jag kom med en buss där den tyska tjejen Kira eller Kidde? satt. Sen hoppade vi b[da av p[ fel hållplats och hängde resten av dagen. Hon skulle också ta ett flyg mitt i natten. Så det var schysst. Vi hängde mest pä Khao San road d'r vi sprang fram och tillbaka för att leta presenter till henne familj och en del saker till mig. Sen åkte vi gratis Tuk-tuk-tur runt på n[gra (av chaffören) inte helt tillfredställande val av saker att se. (Ett tempel var stängt, två var affärer) Men han körde oss också till ett tempel där vi bad om lycka och tog kort p[ både guldig buddha och guldigt tempel.

Sen flög jag hem till Sydney där Lucas kom mötandes precis som jag var först ut genom tullen och sånt. Vi åkte hem och sen gick vi till Marrickville Metro som är vårt köpcentrum. Där införskaffades en styck duscholja, en styck tandborste och ett styck element. Och två Star Wars tidningar till Lucas. Han hälsar förövrigt till alla och ska snart laga kvällsmat till mig. Gott med Korma.

Det blir allt den här gången men jag återkommer senare i veckan skulle jag tro.

Förövrigt har jag fortfarande märke efter myrbettet

Förövrigt har jag fortfarande märke efter myrbettet.

Och jag åker imorgon. Vågen visade 18kg. Men jag fick inte plats med flera klädesplagg som jag hade tänkt ta med mig. Och ett par skor som jag får ha i handbagaget. Så går det när man vill ha med sig sin kudde. Så jag är klar att åka nu. Förutom att jag måste växla lite pengar imorgon. Det gör jag på väg till Kastrup.

Jag växlade till mig lite Australiensiska pengar. De är gjorda av plast för er som inte visste det. De ska tydligen vara världens säkraste pengar i den meningen att de är svårast att förfalska. Dessutom kan man inte råka riva itu dem. Eller vika dem snyggt.

Och grattis på födelsedagen Camilla!

Bara tolv dagar kvar nu

Ja, nu är det inte många dagar kvar alls. Bara två. Söndag (idag) och måndag sen bär det av. Det ska bli fint. Jag tror nog att flygplanet har ett bra "In-flight Entertainment system" så jag kan titta på en massa film. Problemet är väl att det har varit lite segt på filmfronten denna våren. Sedan har jag speciellt sparat två böcker till flygresan. Jag kunde faktiskt inte hålla mig ifrån att börja på Jonas Hassen Khemiris Montecore, men har mer än hälften kvar. Sen har jag den tjockaste harry potter boken kvar att ta mig igen. Det är Order of the Phoenix för er som inte visste att den var den längsta boken. Sen har jag en vecka kvar att läsa Half blood prince och sen kan jag läsa slutet. Jag har börjat bli väldigt exalterad över det nu. Jag tror nog att den är bra. Rowling säger att det är hennes favorit.

Har jag sagt att jag nog tänkte tatuera mig på foten. Jag har bestämt mig nu, så nu ska jag bara vänta i typ ett halvår eller år och se till så jag inte ändrar mig. En tatuering är ju inget man ska skynda fram tycker jag.

Om flygresor som tar två dygn

Nu känner jag att jag har blivit lite slapp med min blogg. Har njutit av helgen - men nu är det måndag igen. Jag vaknade 08:25 och det var helt lugnt att kunna ligga och dra mig i flera minuter till eftersom jag nu har sommarlov. Fast egentligen är det ju så att jag är arbetslös. Det är inte alltid det är schysst. Men nu är det det. Jag har en ledig vecka innan jag ska åka. Fast nästa veckan är ju också ledig - men känns lite försörd eftersom två dagar är helt förstörda av den där flygresan. Men denna gången är jag rätt lugnt iallafall. Jag tänkte fråga om en gångplats så jag inte behöver oroa mig för att be sovande grannar att flytta på sig när jag behöver dricka vatten eller liknande.

Förra resan var mycket jobbig. Jag satt bredvid ett par, inne vid fönstret ovanpå vingen som vanligt. Efter maten somnade båda två. Och sov hela vägen. När det var ca tre timmar kvar eller så, så tog jag mod till mig och väckte tjejen som jag satt bredvid - då hade jag behövt besöka toaletten i ca två timmar. Jobbigt läge. Jag tycker inte om att flyga så länge. Fast denna gången ska jag bara byta en gång. Schysst. Jag tror jag kanske tittar ut i staden litegrann på morgonen - tillbaka i god tid till flyget, och sedan göra som daniel tipsade och sitta på en bar och dricka en massa alkohol. Då somnar man nog. Fast man vill ju inte somna ifrån maten heller.

Jag är förövrigt i fleninge hos pappa där jag ska laga kvällsmat. Kycklinggryta med ris. Mums tror jag.

RSS 2.0